Matterhorn - 150 år sedan första bestigningen

  Matterhorn bestegs första gången 14 Juli 1865. Den som ledde "projektet" var Edward Whymper. Som gjort nio försök sedan tidigare att nå toppen av detta magiskt vackra berg, ett berg med branta sidor i alla riktningar som gjort det omöjligt att nå toppen av trots upprepade försök.
Det tionde försöket skulle visa sig bära ända fram. Med sju personer i replaget anförda av Chamonix guiden Michel Auguste Croz lyckas dom nå toppen strax före ett betydligt starkare replag som gett sig på berget från den Italienska sidan, via det som nu kallas för "Lion Ridge"

Succén ombyts till katastrof när fyra av klättrarna omkommer på vägen ner, bl. a Croz.
Något som fick Jean-Antoine Carrels bestigning av Lion Ridge tre dagar senare att inte uppmärksammas på det sätt som det kanske borde gjorts. Klättringen upp från Cervinia var något av det svåraste som gjorts till dess. Och är fortfarande idag en svår klättertur med vår moderna utrustning. 
Carrel och Whymper hade gjort gemensamma försök tidigare att nå toppen från den Italienska sidan med John Tyndall, men blev rivaler då Carrel blev rekryterad av CAI, Italienska Alpin Cluben, att leda ett nytt försök.

Carrel dog 1890 efter en guidning på Matterhorns sydsida, av utmattning efter att räddat sina klienter undan dåligt väder och haft en storartad epik på nedstigningen!

Idag är både Hörnligrat och Lion Ridge inslag av guidade turer.
Alpine Madness firade 150 års minnet med en guidning via Hörnligrat, att nå toppen av Matterhorn är för många den ultimata drömmen och ett av världens vackraste berg.Tidig morgon, 04.30 på insteget av Hörnligrat


Nära toppen av Matterhorn, 4478mts
Matterhorn är ett av många berg som Alpine Madness arrangerar guidning på.
För acklimatisering och bestigning via Hörnligrat eller Lion Ridge så har vi ett 5 dagars program.
Exempel på upplägg:

Dag 1:Vi går igenom grundläggande teknik för att komma igång med klättringen och tränar på taktik och utrustning i syfte att förbereda oss för själva bestigningen. Detta sker på lämplig mindre klippa. 
Dag 2: Vi simulerar bestigningen av Matterhorn genom bestigning av lättare topp för att få känsla för kommande klättring och acklimatisering
Dag 3: Tidig start och vandring över glaciär med stegjärn och isyxa bestiger vi Castor, 4 228m eller 
Pollux, 4 092m.
Dag 4: Lift och vandring i en och en half timme till hyttan Hörnli där vi laddar och förbereder utrustning.
Dag 5: "Frukost 04.00 och på med pannlamporna innan gryningsljuset tar vid. Klättringen är krävande och det som gör det speciellt är att men sedan ska reversers hela klättringen ner tillbaka. Det är en krävande och mentalt hård klättring.
Pris 15800sek per person
Inkluderar Guide fem dagar inkl nödvändig säkerhets utrustning.
Guide ratio 1:1 på Matterhorn 
*Detta är bara ett förslag på upplägg, kan ändras beroende på förhållanden och förutsättningar
Drömmen är nådd, toppen av Matterhorn!

Läs boken "Scrambles Amongst the Alps" av Edward Whymper