Svenska Klätterförbundets Alpina Junior läger - Kebnekaise


Toppen av Toulpagorni

15-21 juli anordnades ytterligare ett Alpint klätterläger i Kebnekaise.
Med SKF som arrangör och Alpine Madness som utformare och bas för upplägget.
IFMGA Guiderna Tovo Spiral och Krister Jonsson tillsammans med hjälpinstruktörerna Rafael Jensen och Eva Rimnäs.

 Även denna gång hade vi 12 st hugade deltagare som representerade klätterklubbar från stora delar av Sverige.
Det som var än mer kul och utmärkande denna gången var att antalet kvinnliga deltagare överträffade antalet killar!
 I vanlig ordning inledde vi veckan med en vandring upp till Kebnekaise från Nikkaloukta. 
Redigerade upp Hillebergtälten och installerade oss och sen en efterlängtad middag levererad av Mats och de andra kockarna på STF. Som höll oss aktiva med storstilade middagar genom veckan.

Dag 2 hade vi traditionellt på Kaipak. Med klättring på programmet, i kängor och friktionsskor. Säkra, fira, klättra på rep…

Klättring på Kaipak

 Dag 3 så var vädret fortsatt med oss och vi gjorde ett bra försök att bestiga Kebnekaise via Östra Leden. I rimligt tjurigt väder tog vi oss upp till g:a toppstugan, fika och lite vila, sen den sista biten upp på toppen. Som i år är ovanligt hög då vädret har varit kallare än normalt efter en snörik vinter, vilket hållit toppen högre än senaste årens större avsmältning. Det var också lättare än förra året då det nu ”bara” var snö sista biten till topps. Förra året var det bara is.
Prep i Toppstugan innan...
 Dag 4 Ännu en dag med sol. Och med en prognos som visade regn för kommande dagar så var det bara att ta tillfället i akt och således ge oss iväg att försöka göra en av de finsate och mes klassiska klätterturerna i området, Kratern runt på Toulpagorni, via södra och norra kraterkammen. Än en gång underlättade snömängden på så vis att jokken vid kittelbäcken kunde korsas på snöbryggor. Scramlingen upp till kratern gick storstilat även den, med elever med bra kondition och säkra på fötterna. En behaglig fika vid Krater caféet innan sista biten upp till insteget av Södra kammen.
Som är en luftig klättertur i 4+ registret, ett par korta crux på vägen upp till den 1662m höga toppen av Toulpa. Molnfritt med grymma vyer över Akka, Sarek och hela Ladtjovagge, http://mapcarta.com/17741616.Rafael på cruxet av Södra Kraterkammen

 Dag 5-6 Nu har vädret hunnit i kapp oss, s.k fjällväder. Regn, sol, regn, sol i ett aldrig så oförutsägbart tempo. Men glaciär kurs med replags förflyttning, self arrest och sprickräddning fungerar bra ändå. 

Liksom dry-tooling och repklättring. Bygga ankare på kil för topprepsfäste och firning.
Innan en avslutande bildvisning och dessert tårta.
SKF´s Alpina klätterläger. Öppen för dig mellan 16-22år.
Anordnas i samverkan med Alpine Madness, Svenska Turist Föreningen och Hilleberg med SKF som huvudarrangör.
Inga förkrav förutom att du ska vara medlem i en svensk klätterklubb och STF.
Intresserad? Kontakta kansliet på SKF för mera information.

//Häng med!