Ski Touring


Lyngen Alperna                Haute Route Andermatt - Engelberg               Gran Paradiso Ski Tour 


Toppturer på skidor är en oslagbar kombination av stillheten och upplevelse med att vandra och klättra i bergen samt farten och upplevelsen i att åka orörd offpist. Varje år gör vi flera olika toppturesor  till berg över hela världen. Med stighudar och lös häl kan vi upptäcka nya dimensioner av skidåkning. 

/Häng med!

Haute Route Andermatt - Engelberg - "the Haute Route!"

Den ultimata Haute Route turen för dig som gillar långa fina åk, där vi varje dag belönas med ett fint åk.    
Nätterna tillbringar vi i hyttor med halvpension som brukar göra de flesta besökarna belåtna och vi kan därför gå med lätt ryggsäck. 

Förkunskaper
Ni behöver ha god kondition för det är en intensiv vecka med många höjdmeter som skall tillryggaläggas varje dag. Ni skall även ha vana av offpistskidåkning och vidare skall ni ha gått ett par toppturer tidigare så ni vet hur man hanterar stighudar samt går på randonnee bindningar. Saknar ni någon av dess förkunskaper eller är osäker på er förmåga vill vi självklart hjälpa er och ni är välkomna att kontakta oss. Allt för att turen skall bli en så kul och smidig upplevelse för er del.

Säsong
Detta är en tur som vi normalt börjar gå från mitten/slutet av mars till mitten/slutet av April. Det är en behaglig tid i alperna med mycket snö och oftast kallt över 3000 m men samtidigt varmt och skönt nere i dalarna. Med möjlighet att uppleva en trevlig kombination av kall pudersnö och fin vårsnö.

Program för veckan
Följande program är en normalvecka. Pga väder och snöförhållanden kan program och upplägg ändras med alternativa vägar och andra hyttor.

Dag 1 Söndag Ankomst
Ankomst Andermatt.  Ni kan checka in på hotellet på eftermiddagen. Vill ni komma tidigare eller stanna efter och få några extra dagar i Engelberg kan vi hjälpa er att boka extra nätter.

Dag 2 Måndag, Förberedelsedag i Andermatt
Vi gör en kortare topptur där vi prövar utrustningen för att se till att allt passar och fungerar. Allt för att turen sedan ska bli en kul och smidig upplevelse. Vi förbereder och planerar våra luncher för turen – ev lättar upp i era ryggsäckar etc. Vi sover på hotell i Andermatt även denna natt.

Dag 3 Tisdag, Realp (1 540m)– Albert Heim hütte ( 2 543m) 
Första dagen på turen börja med tågresa till Realp som ligger strax bortom Andermatt. Vi äter en god lunch innan hudarna kommer på och vi börjar gå mot Albertheim hyttan.. Har vi orken kan vi fortsätta gå mot Galenstock och få ett fint åk. Känns det som man vill spara på krafterna kan vi bara sitta på terrassen och njuta av utsikten resten av dan.

Dag 4 Onsdag, Albert Heim Hütte ( 2543m) – Chelenaalphütte (2350m)
Att vakna på hytta är en speciell upplevelse. Ta dig tid att gå ut och titta på stjärnorna. Dagarna börjar tidigt. Frukost serveras  i matsalen. Vi börjar denna dag men ett litet utförsåk ner till starten av första uppstig för dagen. Vi går ca 500 höjdmetrar tills vi kommer till Winterlücke. Här kan vi åka ner direkt mot Göcheneralpsee. 1000 härliga höjdmetrar…Eller om vi vill ta vägen via Lochberg, väder och vind bestämmer… Sen fortsätter vi in i Chelenaalptal mot hyttan, ca 500 höjdmetrar.

Dag 5 Torsdag, Chelenaalphütte (2350m)- Steingletcher (1 865m)
Vi börjar direkt med stighudar på och går mot Sustenlimi ca 700 höjdmeter. Här kan vi välja om vi vill fortsätta gå mot toppen av Sustenhorn, 3500 m eller bara åka ner direkt via Steigletcher mot nattens boende längst ner i dalen. 1 700 härliga höjdmetrar från toppen av Sustenhorn….vem kan säja nej?

Dag 6 Fredag, Steingletcher (1 865m) – Süstlihütte (2 257m)
Hudar på direkt. Vi går mot Fünffingerstock men passerar via passet Obertaljoch (ca 2 850m). Här finns fler val ner mot Sustlibach. Ett njutningens åk.. fina vyer, bra lutning och förhoppningsvis bra snö…sista biten upp mot Süstlihüttan är det hudar på igen. Väl framme njuter vi av något välförtjänt att dricka.

Dag 7 Lördag, Süstlihütte (2 257m) – Engelberg ( 1 000m)
Sista dagen. Den börjar med uppförs mot Grassengrat/Stössensattel – en stigning på ca 600m. Nu är det bara utför som gäller. Kanske veckans bästa åk. Hela 1800 meter utför. Flertal varianter finns att göra. Passera gärna Bivack Grassen som ligger väldigt vackert precis under den mäktiga sydost väggen av Titlis. Väl nere i dalen tar vi lokala bussen tillbaka till Engelberg. 

Dag 8 Söndag
Hemresedag.

Följande ingår
• Auktoriserad Bergsguide/Aspirant (UIAGM/IFMGA) samtliga dagar.
• Boende på hyttorna inklusive frukost och middag.
• Fantastiska vyer och grym offpist-skidåkning.

Ej inkluderat
• Luncher och dryck till maten då vi är i hyttorna uppe på berget.
• Personlig skidutrustning (se utrustningslista).
• Resa till/från Andermatt.
• Alla transporter under hela veckan med start i och retur till Andermatt.
• Liftkort på förberedelsedagen i Andermatt.
• Hotell med frukost före och efter veckan (boende i dubbelrum, enkelrum kan om möjligt ordnas mot tillägg för de nätter vi bor på hotell, vanligtvis första och sista).
• Obligatorisk försäkring som täcker bergsräddning.

Antal dagar:  6 dagar skidåkning, boende 7 nätter
Pris:  13 600 sek / person (vid minst 4 deltagare)

Datum: 12-18 Mars


Grand Paradiso - Italiens högsta fristående berg
Det finns massor av alternativa rutter och detta är ett av många olika upplägg, som bygger på erfarenheter från flera tidigare turer i området. Detta är ett utmanande tur så tidigare toppturserfarenhet är viktigt.

Dag 1
Ankomst till Le Fayet. Genomgång av utrustning och en första genomgång och översyn av turen. Övernattning i le Fayet
Dag 2
Genom Mont Blanc-tunneln till Valgrisenche dalen. Några timmar på stighudar leder oss upp dalen till Refugio Bezzi (2284m) där vi tillbringar första natten. Som med alla italienska refugios har Bezzi ett gott rykte för utmärkt mat, vin och en vänlig atmosfär.
Dag 3
I gryningen beger vi oss uppför dalen till Col Bassac Dere (3082m). Härifrån får du en fantastisk utsikt över Rheimes dalen. Terrängen tar oss ner förbi Lac de Goletta under de imponerande bergväggar i Grand Traversiere (3460m). Ett brant skidåk tar oss ner till Refugio Benevolo (2285m)
Dag 4
Från Benevolo hut har vi utsikt över glaciären du Lavassey upp till Col Nivolettaz (3120m) Beroende på förhållanden åker vi ner Ghiacciao basey eller traverserar under Grand Vaudala ner till Refuge Chivasso (2604m).
Dag 5
Vi korsar den kuperade platån Nivolet som leder oss upp till Col di Ferauda (3024m). Via en exponerad tur över Col de Pointe-Foura kommer vi till övre delen av Vallon de Seyvaz som vi följer ner till byn Pont. Övernattning på hotell med dusch!
Dag 6
En lugn start denna dag då vi bara har en 3 timmars marsch till Refuge Vittorio Emanuel (2714m)
Dag 7
Med en 06:00 frukost på Refuge Vittorio Emanuel har vi gott om tid att bestiga Gran Paradiso (4061m) De flesta italienare anser att det är högsta berget i Italien då det inte korsas av varken den schweiziska eller franska gränsen. Vägen upp går via glaciären du Grand Paradiso och tar cirka fem timmar till toppen. Den sista delen med klättring upp till Madonnan på toppen är minst sagt spexig. Vi åker ner tillbaka till via Chabod för en pastalunch och sedan vidare till Pont och återresa till Chamonix
Med ett sent flyg så finns möjlighet att resa hem denna kväll

Kostnad 1550€ (pris baserat på min 3 deltagare)

Datum Kontakta Alpinemadness för info

Ingår
UIAGM guide
Boende i le Fayet dag 1
Lokal transport till Val Grisenche
Boende i Hyttorna inkl ½ pension
Nödvändig säkerhets utrustning, lavinutrustning, sele samt gemensam säkerhets utrustning
Tillkommer
Dryck samt lunch mat, transport tillbaka till Val Grisenche efter avslutad tur (taxi)
Övriga tillkommande kostnader
Övrigt boende 
*detta är ett förslag gällande upplägg. Med väder situation eller andra omständigheter kan turen ändras eller kortas.


Lyngen Alperna 2018 

Norska Lyngen brukar beskrivas som "alptoppar som sticker rakt upp ur ishavet". På denna halvö, tio mil lång och tre mil bred, ligger ett 60-tal toppar. Jiekkevarie med sina 1833 m.ö.h. är högst.
Under veckan bor och äter vi på Kjelkebakken* Resan upp är enklast med flyg till Kiruna, Norwegian och SAS eller tåg till Riksgränsen
Vi gör en gemensam start från Kiruna via Riksgränsen och åker upp med en minibuss som vi sen har under veckan.
Väl på plats i Lyngseidet så har vi fjällen och skidåkningen in på knuten. Vilka toppar och turer det blir bestämmer vi under veckans gång, efter rådande förhållanden. Vi kommer att söka fin skidåkning i behaglig miljö anpassade efter gruppen och snöförhållanden. Utbudet är närmast oändligt!

Utrustning
Personligen så går jag på relativt lätta skidor, ca 80mm i midjan med en lätt touring bindning, typ Ski-Trab. Rekommenderar att ni har väl inprövade pjäxor och att ni har gjort er bekväma med skidutrustningen innan.
Vädret kan vara väldigt växlande i detta område så en varm jacka, dun eller syntet i kombination med varma handskar/mössa och regntåliga jacka/byxor. Men även lättare alternativ för det kan vara rätt varmt också…


Antal dgr 7
Datum 16-22 april  2018, Avresa 16/4, hemresa 22
Kostnad
15500Sek / person
Ingår
Guide, gemensam säkerhetsutrustning, lavin utrustning (spade/tranciver/Sond/sele), Boende med 1/2pension(frukost/middag samt lunchpaket), Resa t o r från Kiruna
Tillkommer
Resa t-o-r Kiruna, andra personliga tillkommande kostnader och utgifter
Egen dryck, Egen skidutrustning
Allt övrigt ej angivet i program Obs Boendet kan ändras* 
Se bilder och text från resan 2015

Om skitouring och Haute Route
Vi går på skidor med stighudar och randonnee bindning, denna fungerar som en slalombindning men kan lösgöras i hälen så att vi kan gå uppför. Det är mycket upp och ned under dagarna och turerna förutsätter att ni har bra kondition, en normal dag på turen startar tidigt på morgonen och man går och åker utför 6-9 timmar. På eftermiddagen blir det tid till att njuta av bergen, torka kläder och ta hand om sig själv. 
Små grupper!
Max 3-6 skidåkare/guide på dessa veckor. 

Personlig utrustning
Följande är en utrustningslista. Undrar du över något i denna lista är du välkommen att kontakta oss. Utrustning markerad med * kan hyras av Alpinemadness vid behov.

• Skidor med turbindning modell Dynafit eller ATK som bör vara lätta men ha stabilitet i utförsåkningen.
• Stighudar som är skurna efter skidan.
• Stavar.
• Skarknivar till skidorna.
• Toppturspjäxor med gåläge.
• Ryggsäck, 35-45 liter, och det skall vara lätt att fästa skidor/stavar utanpå säcken.
• Isyxa, lätt modell i 45-50 cm.
• Stegjärn, lätta men skall kunna användas på hård is och klippa. 
• Transceiver*
• Spade*
• Sond*
• Sele, lätt men med ställbara benslingor.*
• Skidglasögon, “gula/orange” linser är bäst vid dålig sikt.
• Solglasögon av kategori 3-4.
• Gore-Tex/vind jacka eller liknande.
• Gore-Tex/vind byxa eller liknande med ventilationsmöjligheter.
• Dunjacka, lättvikt. 
• Underställ i syntet eller ull. Ett extra för hyttan
• 2 par strumpor.
• Fleecetröja eller liknande som mellanlager
• Tunna handskar
• Tjocka handskar att ha när det är kallt och snöigt.
• Mössa och balaclava eller liknande för att skydda ansiktet vid snö och vind.
• Kepsför att skydda sig mot solen vid varma dagar.
• Pannlampa med extra batterier.
• Solskydd.
• Vattenflaska/thermos (cirka 1-2 liter). Camelpacks har tendens att frysa på höjd och rekommenderas ej. 
• Reselakan för trevligare hyttnätter.
• Reservkit med silvertejp, ståltråd, pennkiv och “straps”.
• Medicinkit som huvudvärkstabletter och skavsårstejp.