Alpint klätterläger Kebnekasie

Tillsammans med Svenska Klätterförbundet, SKF arrangerade Alpine Madness ett Alpint klätterläger i Kebnekaise 18-22 mars.
Vi hade ett minst sagt varierat väder men på det stora hela blev kursen genomförd efter plan.De 12 platserna som fanns fylldes snabbt när SKF annonserade om kursen på sin hemsida och deltagarna visade sig vara mer än motiverade för att få ta del i kurs innehållet. Det var även en bra blandning av deltagare spridda över hela landet från Kiruna till Göteborg, 9 killar 3 tjejer.
Kriteriet för att få delta var att vara mellan 16-22 år, medlem i svenska klätterförbundet. Kunna åka svart pist på skidor samt ha en grundläggande klätterkurs sedan tidigare.
Målet med kursen var att få en uppleva svenskt vinterfjäll. Och testa alpin- såväl som isklättring. Åka skidor offpist, skidbestigning/ski du randonée och en grundläggande lavin utbildning.

Vyer över Kebnekasie massivet


Som utgångspunkt hade vi STF´s fjällstation i Kebnekaise som vi tog oss till med skoter transport från Nikkaloukta med Erik Sarri som driver "Nikkaloukta turist"

Vi bodde även i fjällstugan i Tarfala två nätter som är en perfekt utgångspunkt för högalpina skid- och klätterturer. Och om man som vi gjorde tar sig upp till Tarfala via glaciärerna Kebnetjåkka, Björlings, Storglaciären och Isfallsglaciären så får man ett par fina skidåk på vägen.
Från Tarfala så gjorde vi sedan en topptur till Kaskasetjåkka, 2076m, för att åka klassikern "Liljetoppsrännan" Som i perfekt snö för tillfället nog hitintills var den bästa gången jag personligen upplevt där. 20cm kall pudersnö i 25 gradig lutning, kan inte bli bättre!
Dessutom säkrad av ett gäng lokala "Renbums" som tog sin flykt nedför just nämnda sluttning och lade första spåren.Som avlsutningsdag skidade vi i ett stillsamt snöigt väder tillbaka till fjällstationen via Storglaciären och fick ett lika magiskt skidåk nedför Jökelbäcken. 1000 fallhöjdsmeter från södra nischen till stationen. Och en avslutande fika i gammelstugan...


Svenska Klätterförbundets Alpina läger
Dagarna mixas med skidåkning i offpist terräng, lavinkunskap, isklättring och toppturer. Allt för att ge dig en bra grund och förståelse för vad alpin klättring innebär och vilka möjligheter det har. Kursen vänder sig till dig som har klättrat och åkt skidor tidigare men vi vill ge dig en stabil grund att utvecklas med. På kvällarna kommer  innefatta en del teori om snö och lavinkunskap, säkerhetstänkande i alpin miljö med mera.


Instruktör under hela lägret är Krister Jonsson som är av Svenska Klätterförbundet auktoriserad klätterinstruktör och Auktoriserad bergsguide, guide de haute Montagne IFMGA.
För mera info kontakta SKF


Tarfala och Kaskasepakte