Alps du Vanoise - Grande Casse - Alpinklättervecka

Alps du Vanoise - Grande Casse - Alpinklättervecka 
Vy från toppen av Grande Casse


Refuge du Col du Vanoise sägs vara en av de mest besökta refuger i Alperna.
Och efter ett ett besök förstår jag varför. Det är en fin plats! 
Lätt att komma åt via Pralognan. Ta bara 7eruo telepherique upp till mont Bochor eller om den är öppen Le télésiège du Genepi som tar dig ännu närmare refugen 
lac du Vache, Vanoise


Och så fort du är på väg in i massivet, kommer du att se de uppenbara toppar, le Grande Casse och aig. du Vanoise, delat som en hajfena! 
De mest senica toppar du kan tänka dig och även om Le Casse är inte en 4000mts topp, så är den ganska nära med 3855m. Och då den är den högsta toppen i Vanoises så förstås ett måste att klättra! 
Dessutom, en travers av Aig. de la Vanoise! Jag skulle säga den är en av de mest spektakulära i Alperna. Har allt för ett högt betyg. Med en grad av AD/3c men i kombination med osannolikt luftig klättring och fina vyer så är helheten minst sagt storslagen
aig de la Vanoise


Grande Casse
Vi börjar dagarna med at bestiga Grande Casse. En tur som tar 5-6h. Ev. lite snabbare om förhållanden är på topp, dvs hård fin snö att gå på.
En stor del av klättringen sker över ett snöfält och glaciär. Och själva kruxet är en passage i nedre delen som blir enklare om det ligger snö kvar i de första rännorna. Med den bortsmält så blir det betydligt svårare på endera lösa stenblock eller kompakt klippa.
De övre snöfälten finns det två alternativ. Voie normale des grands couloirs eller den lite mera intressanta Couloir Messimy
Tidig morgon över Vanoise alperna

Första partiet upp mot grande Casse

Även om den tekniska nivån inte är så hög så är det en minst sagt exponerad tur då mycket av klättringen sker på brant snö och är svår att säkra. Bra stegjärns teknik är en fördel. Och det ger också en möjlighet att utveckla den!!
Väl på toppen så är vyerna storslagen och utsikten mot Mont Blanc bara helt grym!

aig de la Vanoise sedd från Grande Casse

le summit, Grande Casse
Utrustning
30m corde
Isskruvar 2st
Stegjärn/isyxa
Retour Grande Casse


Aig de la Vanoise
Anmarschen från stugan är ... lätt så att säga. En 5min vandring tar dig till basen, en annan 5 min till början av areten och sedan börjar äventyret! 
En första standplats vid den gamla skidstav och bara sikta på den första, av få, borrade bultarna, och låt passionen tar dig upp den luftiga areten. Det kommer att ge dig en stor och minnesvärd klättring! 
Depart aig Vanoise

Col du Vanoise hyttan är lika frisk som luften runt området. Nybyggd i våras, 2014, bjuder den en stor mängd framförallt trekkare en behaglig övernattning. Och tillsammans med personalen innebär det en ytterst avslappnad atmosfär. Dessutom har dom den mest perfekta espressomaskinen, som några av dem kan hantera och kan dela ut en utsökt kopp efter dagens utflykter! 
Och för hungriga människor det erbjuder de mest magiska måltider. Inte bara en vanlig 3-rätters maträtt. Konceptet med starter, huvudmål och pre dessert och sen den slutliga desserten, ja ...! WOW! 

Travers aig Vanoise

Tillbaka till klättringen ... 
Den första biten, några platser är bara klättring. Men snart nog det blir luftigt och trots att klättringen är lätt det bara roligt och man kan inte vänta med att komma på nästa. Och konstaterandet vägen ger det en extra bonus. Lite jobb med att hitta rätt väg på sina ställen, routefindingen är inte helt uppenbar alltid. 

Att nå den första lilla toppröset ger en uppfattning om resten som har att komma. 
Lite klättring nedåt till en litet col innan nästa avsnitt och nästa avsnitt ... bara hålla ögonen öppna för en bult här och där. 


I våras, i början av  juli, var det en stort stenras från mitten delen av aig. du Vanoise. Som lämnat ett stort sår på dess södra sida. Och när jag kliver över klipporna/stenarna som hänger kvar så är det med så lätta steg som möjligt
Luftigt!


Slutligen uppe vid det första toppröset är det en liten promenad över vissa gräsbevuxna avsatser på en liten stig. Plötsligt stigen är borta och ... vad `!>" "# Skojar de eller vad?! 
Ryggen förvandlas till något som ser ut precis ångras. 
Något som ett papper skarp kant som försvinner bort i fjärran och ser mer eller mindre omöjligt ut.  Men efter att gett det ett försök så är det som ofta lättare än det ser ut och en borrbult dyker upp och det är bara att hangla sig vidare över den skarpa kanten som ger ett fint handgrepp. Fantastiskt! 

Slutligen öppnar upp lite och vi kan fortsätta att flytta togeheter till sista bit som ger några trevliga spricka rör sig upp till den allra sista biten och luftig promenad till toppmötet 


En kort paus på toppen med lite lunch och  det är lätt att sända några tankar till den som byggde denna fantastiska topp. Innan nedslitningen som fortsätter ryggen nedåt ... 

Utrustning 
30m corde 
2-3 medelstora kamkilar
2-5 medelstora kilar
3-5 QD´s

Tid 4-6h rundtur 
Mer info http://www.camptocamp.org/routes/54150/fr/aiguille-de-la-vanoise-traversee-des-aretes-ew
refuge de la Vanoise


Alpinemadness arrangerar alpina klätterkurser och Alpinistveckor för både nybörjare och mera erfarna samt för dig som vill utvecklas i din klättring. 
Kontakta Krister Jonsson/Alpine madness för ett upplägg just för dig

Grande Casse, alps du Vanoise