Alpina Ungdomsläger Kebnekaise 2013

Fem dagar kan gå väldigt fort, speciellt när tempot är högt och dagarna står med stort innehåll och många moment

 

 

Precis som förra året så arrangerade Alpine Madness tillsammans med Svenska Klätterförbundet ett Alpint Ungdomsläger i Kebnekaise.

Med syftet att ge en introduktion till alpin klättring, glaciär kunskap och vilka stora möjligheter som finns i våra Svenska fjäll vad gäller klättring generellt sett.

Efter att vi börjat veckan men en vandring upp till Kebnekaise fjällstation från Nikkaloukta, så spenderade vi en full dag på husberget Kaipak med att gå igenom grunderna vad gäller klättring, rephantering, säkring/firning samt att klättra som andreman i replag. Och bygga topprep- och firnings ankare.

 

Dag tre bjöd på relativt fjällväder men vi gick ändå ut och lärde grunderna i att färdas på glaciär. Fjällstationen ligger nära till för att nå Kebnetjåkka glaciären så dagen kan utnyttjas väldigt effektivt trots dåligt väder.

Här gick vi genom stegjärns- och isyx teknik, göra snöankare och gå i replag. Samt träna selfarrest. Tills dess vädret drev oss tillbaka!

 
Björlings glaciär

Fjärde dagen gav en prognos på strålande solsken och det var som gjort för att bestiga Kebnekasie Sydtopp, vilket vi gjorde via Östra leden, till Sveriges högsta punkt

Kebnekasie Sydtopp, Sveriges högsta punkt 2101m i år

En fin dag med många klättermoment och en bra introduktion till fjällklättring

 
På väg uppför Östra leden

 

Att nästa dag ta det lite mindre ansträngande rent fysiskt kändes som ett bra alternativ och tillfället togs i akt för att kunna testa drytooling på Kaipak. Vilket från att tagits emot rätt skeptiskt kom att bli en av höjdpunkterna. Dessutom fick deltagarna lära sig att klättra som försteman och lägga kil på led, göra standplatser och repetera firnings fästen. Dagen avslutades med repklättring. Ännu en dag under en blå himmel!

Drytooling, klättring med isyxor på klippa! Fantastiskt kul

Sista dagen hade vi sparat för Toulpagorni och kratern runt, en klassisk alpin klättertur på ett av Sveriges vackraste fjäll.

 

Klättringen ligger som svårast på 4+ och följer den spektakulära ryggen upp på sydsidan av Toulpa, och sen ner via norra kraterkammen.

Högt över Laddjovagge, Södra kraterkammen

 

En minst sagt värdig avslutning på en givande vecka!

För dig som känner att du vill ta del av detta nästa år, för det är förstås ett återkommande arrangemang så skicka ett mejl till Klätterförbundets Kansli eller direkt till Alpinemadness

 

//Häng med...!