Mont Blanc 4810 - med Alpine Madness på Europas tak

Äntligen har nya Refuge du Gouter öppnat, ett magnifikt bygge som minst sagt sticker ut!

Då dessutom Tramway du mont-blanc öppnat upp hela vägen till nid d´Aigle så var det ett givet beslut att vi skulle försöka gå på Toppen via route du Gouter
Solnedgång med vy från Tete Roussse

aig. du Bionnassy i kvälls ljus...

3 dagar mot mont Blanc
Efter att ha åkt tåget upp genom molnen så kommer vi upp till ett soligt nid d´aigle som till stor del ligger täckt av snö. Men faktum är att anmarschen upp till Tete-Rousse på sätt och vis bara blir lättare. Snön ligger kompakt efter stigen och efter dryga 2h är vi uppe vid hyttan och checkar in.
Numera så har mat standarden höjts rejält i Tete rousse så middagen är att se fram emot, på alla sätt!

(på tal om numera så är det nästan som tete Russie, då det är ett växande antal Ryska medborgare som tar sig an mont Blanc...)

Nästa "morgon" tar vi en stärkande frukost kl 04.00, efter det att de flesta redan gett sig av 2 timmar tidigare. Vilket gör att vi knappt behöver stappla runt alls i skenet av pannlampa utan kan lite lättare ta oss via arete du Gouter upp till aiguille du Gouter, 3850m. En klättring på knappa 1 1/2h och 600 höjdmeter.
Tidig morgon över massif du mont blanc

En kort paus i solen innan vi fortsätter vandringen över glaciärerna upp mot Dome du Gouter och ref. du Vallot på 4362m. Sen återstår "bara" de sista 400 höjdmetrarna över arete du mont blanc innan toppen är nådd.
6 1/2 timmars klättring och 1600 höjdmeter från Tete Rousse!
arete du mont blanc, strax innan toppen

le sommet, Mont Blanc 4810mts


Nedfärden och returen tillbaka så tar vi ett välbehövligt stop med övernattning i refuge du Gouter.
Och är med och inviger restaurangen, tre rätters middag med den mest fantastiska potatisgratäng som man kan tänka sig, på 3835meter!
ref. du Gouter

Vy över vallee du l´Arve från sovplatsen i Gouter