Alpinist kurs

Säsongens första Alpina klättervecka i Chamonix/Vallee Aosta
Fem dagar med klippklättring, multi pitch klättring och bestigning av Gran Paradiso, 4061mts


Gran Paradiso Summit

Första dagen klättrade i klippa i Fayet och den lokala och rätt utmanande klippan i Thermal, med fler replängders turer, Multipitch
En heldag där gör sig snart påmind i både underarmar och rygg, med brant teknisk klättring. Väldigt utvecklande för klippklätter tekniken inte minst!
Brant klättring i "Thermal"

Nästa dag tog vi tunneln under mont Blanc ner via Vallee Aosta och upp till Pont. Varifrån en av starterna är för Gran Paradiso. Dagens mål var att gå upp till ref. Vittorio Emanuel där vi övernattade. 
Lokal italiensk räv håller närvaron uppe på vägen upp till refugen
Det är väldigt vanligt med räv och Chamois här och man ser dom ofta. Väldigt söta, men ge dom inte mat!!

Anländer ett väldigt snörikt Vittorio...

Vittorio ligger väldigt vacker belägen vid foten av Gran Paradiso och både middagarna och espresso maskinen håller hör Italiensk klass!
Kvällning vid Vittorio Emanuell
Med frukost klockan 4a.m så är aptiten förvånadsvärd stor trots allt och det typiska Italienska brödet dekorerat med honung och marmelad försvinner i en jämn takt tillsammans med kaffet och teet.
Sedan är det bara att hoppa in i klätterselen selen och stegjärnen, greppa isyxan och ge sig av...mot toppen. En vandring på dryga 4 timmar med snö, is, glaciär och till sist klippa.
Toppen av Gran Paradiso är väldigt exponerat och sista biten upp är överkomlig men inte helt enkel heller
Morgon nalkas över Park National Paradiso

Snö och glaciär

Stax innan toppen, rekord mycket snö för att vara denna tiden på året
Som vanligt så träder morgon fenomenet in med att det blir väldigt kallt just när solen håller på att stiga upp över horisonten. Trots primaloft jacka och varma handskar så kryper kylan in närmast i märgen, det gäller att hålla igång! Scarpa Phantom kängorna kommer väl till sin rätt och i vart fall tårna har det bra nere i snön!
Sista biten upp till toppen går lättare än vanligt dels då Andrei är en bra klättrare men även för att snömängden gör att vi kan gå på snön över det brantaste partierna och klockan 09:00 står vi på toppen av Italiens högsta fristående fjäll

Summit Gran Paradiso

Nedfärden går till att börja med väldigt fint, ända till solen hinner mjuka upp snön och vi börjar trampa igenom. Men genom att hålla oss i gamla fotsteg så går det trots allt rätt bra och snart är vi tillbaka vid refugion igen för en väl förtjänad refuge bakad äppel kaka. Nu är det bara en dryg timma ner tillbaka till  parkeringen och hemfärd

Sista dagen väljer vi att klättra klippa igen och nu uppe vid Pierre au Voix, i vallee l´Arve
Fina en och två replängders turer på konglomerat, klättrade och tränade repklättring och firningsteknik
Plan Joix parapente

Samt, nyttjade morgon timmarna till lite skärm flygning från Plan Joux inte minst!


Pierre aux Voix, Sallanche

Repklättring, grundläggande kunskaper för klättring
Nästa vecka går nästa kurs och för dig som vill ta del i dessa erfarenheter, förbättra dina kunskaper eller bara testa något nytt så finns möjlighet till det under både Juli och Augusti

För mera information besök alpinemadness hemsida eller ring eller skicka ett mejl till info(a)alpinemadness.se
//
Häng med